Bachs Juleoratorium for barn og voksne

Velkommen til konsert!

Bachs Juleoratorium er et av den klassiske musikkens hovedverker. Cantate Domino, fire anerkjente solister og 21 profesjonelle orkestermusikere framfører musikken i Ullensaker kirke lørdag 9. desember og Elverum kirke søndag 10. desember. Hver dag inviterer de også til en egen barneforestilling som på en nyskapende måte åpner opp musikken for barn og unge. Her står skuespiller Anne Flugstad i spissen.

Det kan beskrives som enhver dirigents luksusproblem å plukke ut musikk før jul. Juleevangeliet har i snart 2000 år inspirert komponister i alle sjangre. Johann Sebastian Bachs versjon om det som skjedde i Betlehem står imidlertid i en særstilling. Ikke noe kirkemusikalsk juleverk framføres oftere, og i Tyskland kan du oppleve det i nær sagt hver eneste landsby, hvert år. Kirkene er fulle. Det blir ingen jul uten Bachs juleoratorium.

Bach og hans guttekor i Leipzig framførte musikken for første gang til jul og nyttår i 1734-35. I disse dager er det altså 283 år siden han skrev musikken. Nøyaktig samtidig var folk i Elverum opptatt med å forberede byggingen av Elverum kirke. De fraktet stein på snøen, slik at de kunne starte byggingen våren etter. At Elverum kirke og Bachs musikk er fra samme tid er et artig poeng når voksenkoret i Elverum kirke, Cantate Domino, nå satser stort i sin framføring.

Orkester og solister
Koret har med sin kantor og dirigent Ole Andreas Fevang engasjert Oslo Barokkorkester. De har spesialisert seg på barokkmusikk, og spiller med instrumenter som gir nøyaktig den klangen instrumentene ga på Bachs tid. Slik vil de gi en klangopplevelse som er så original som mulig. I tillegg er de topp musikere. Det svinger skikkelig når leder Knut Johannessen trommer sammen sine tropper. Solistene er alle på topp nivå: Sopransolist er Guro Evensen Hjemli fra Vallset. Anna Sundström Otervik er altsolist, og underviser til daglig i sang på Toneheim folkehøgskole. Tenorsolist er Paul Kirby, opprinnelig fra England, og totningen Peder Arnt Kløvrud synger bass.

Barneforestilling
Barn, foreldre og besteforeldre inviteres til egen barneforestilling med Bachs Juleoratorium. Forestillingen er lagt opp som en fortelling med innbakte utdrag av musikken, og barna får høre hvordan de ulike instrumentene klinger. Cantate Domino hadde med stor suksess norgespremiere på denne forestillingen i 2014. Nå gjøres den på nytt, og med skuespiller Anne Flugstad ser de fram til å ta med barna på en musikalsk reise. Også for voksne kan denne forestillingen være en døråpner til Bachs musikk. Ta med barna på ettermiddagskonserten, og kom tilbake for kveldskonserten!

Billetter: www.e-billett.no , på kirkekontorene i Elverum og Ullensaker og ved inngangen.

Ullensaker kirke
Lørdag 9. desember kl. 1700: Bachs Juleoratorium for barn