Vigsel


Bryllup er fest! Et minne for livet. 

Vigsel

Bryllup er fest! Et minne for livet. Å gifte seg borgerlig hos sorenskriveren eller i kirka med en prest gir samme status som ektepar. Men i kirka knyttes handlingen til kirkehuset og symbolene der, og vi ber om Guds velsignelse over ekteskapet.

Kirkerommet
Noen velger å invitere mange gjester og holde et stort selskap. Andre kommer bare med de aller nærmeste, eller kun med forloverne. Uansett gir kirkerommet en ramme om vigselshandlingen som er preget av høytid og livets store mysterier.

Kjærligheten er et mysterium. I kirka lover de to som skal gifte seg i Guds og vitners nærvær å elske og ære hverandre, og stå ved hverandres side
livet ut. Vi ber om Guds velsignelse over livene til de to, og om hjelp og styrke til å møte alle livets dager.  

Gjøre vigselen mer personlig
Kirkelig vigsel følger et fastlagt ritual. Innenfor ritualet er det muligheter for å gjøre egne valg. Valg av salmer og bibellesninger kan tas i samråd med prest. Forlovere eller andre i følge kan gjerne bidra som tekstlesere. Soloinnslag avtales med kantor/kirkemusiker. Ønsker man solister, gjør brudeparet direkte avtale med solist/musiker.
Det er ikke nødvendig å pynte noe ekstra i kirkerommet, men noen ønsker mer blomster og sørger for dette selv. På alteret i Elverum kirke er det alltid friske blomster. I de øvrige kirkene må man selv sørge for blomster til alteret.
Løftene man gir hverandre i seremonien kan være et ja, eller formulerte løfter som sies til hverandre. Alt dette avtales med presten i vigselssamtalen noen uker i forveien. For noen er slike bidrag viktige og gjør vielsen mer personlig. For andre bidrar de til mer arbeid og større nervøsitet. Det er viktig å kunne slappe av og være nærværende under selve vielsen. Vi ønsker å legge til rette for at alle kan få oppleve trygghet og høytid i kirkerommet.   

Vigselssamtalen
I vigselssamtalen planlegger prest og brudepar vielsen i kirka. For mange er det mye som skal ordnes før et bryllup. Vigselssamtalen kan også være en mulighet å la alle praktiske forberedelser hvile litt, og få konsentrerer seg en liten stund om hvorfor man egentlig gifter seg med akkurat hverandre. For presten er det en fin mulighet for å bli bedre kjent med brudeparet, noe som danner en basis for vigselstalen i kirka.  

Informasjonshefte for brudepar
 

Tilbake