Fasteaksjonen 2024


Tirsdag 19. mars gjennomførte konfirmantenen innsamling dør-til-dør både i Leiret og i bygdene

Takk for ditt bidrag!

 

Konfirmanter med god støtte og hjelp fra menighetsråd og foreldre gjordet en stor innsats for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp sin Fasteaksjon. 

Takk til alle som tok godt i mot konfirmantene. 

Om de ikke rakk å komme til deg, kan du vippse til: 2426

 

 

::::::::::::::::::::

Bildetekst: Rachelle og Sanaa er begge glade for at landsbyen Deir El Ghazal nå har fått tilgang på rent vann. Vannet kommer både libanesere og syriske flyktninger til gode. Straks er det tid for Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, der over 40.000 konfirmanter skal ut å gå med bøsse for rent vann.


I Libanon manglet mange vann, en av dem var 15 år gamle Rachelle El Debs.

– Jeg elsker familien min, landsbyen og landet mitt. At jeg kanskje må forlate alt for å finne arbeid, er helt forferdelig å tenke på, sier hun.  

Vi er i Deir El Ghazal, helt på grensa til Syria. Kun fjellene skiller. Her kunne de se kampene pågå mellom IS og libanesiske styrker. Libanon er et land som står i mange kriser, og spesielt ungdom som Rachelle får føle det på kroppen.

I 2019 kollapset økonomien i landet, folk mistet alle sparepengene sine og det offentlige tjenestetilbudet krasjlandet. En lærer gikk fra å tjene rundt 25.000 kroner i måneden til tusen kroner i måneden. I 2020 ble hovedstaden Beirut rammet av en massiv eksplosjon som blant annet ødela landets viktigste  kornlager. Så kom covid og nå ligger hele landet med brukket rygg. Arbeidsledigheten er skyhøy, helsetilbudet elendig og unge velutdannede flykter fra landet.

Området Rachelle bor i har vært uten vann i 40 år, og alt drikkevann har kommet med lastebil en gang i uka.

Takket være Kirkens Nødhjelps fasteaksjon kunne Kirkens Nødhjelp sørge for rent vann til landsbyen til Rachelle. De siste tre årene har vi bygd et solcellepanel, en vanntank og koblet til vannrør. En av dem som har stått for utbyggingen, er vår vannsjef i Libanon, Sanaa Al Asaad. Hun er selv fra Syria, og for henne er det ekstra viktig at både flyktninger og lokalsamfunn får nyte godt av vannet på grensa til hjemlandet.

– Vannet har vært helt avgjørende for landsbyen min, sier Rachelle og smiler bort til Sanaa. 

Gjennom Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, kan vi sørge for rent vann til enda flere som som Rachelle. Det er håp i en dråpe vann.  

Faktaboks:

  • Libanon er ett av 31 land som Kirkens nødhjelp har langsiktig arbeid i.
  • Kirkens Nødhjelp har besvart humanitære behov i Libanon siden 2013.
  • På grunn av krig i nabolandet Syria har Libanon siden 2011 opplevd en massetilstrømming av flyktninger. Dette gir et enormt press på infrastruktur. Med den økonomiske kollapsen i 2019 og eksplosjonen i Beirut i 2020 er de humanitære behovene fortsatt store.
  • Kirkens Nødhjelps arbeid i Libanon fokuserer på to temaer: vann, sanitær og hygiene; og kjønnsbasert vold.
  • Kirkens Nødhjelps klimarobuste vann-program omfatter tilgang på trygt vann gjennom boring og/eller rehabilitering av brønner og/eller vannforsyningsnettverk, bygging av vannreservoar samt vanntransport.
  • Kirkens Nødhjelp har vært i front når det gjelder å bruke grønn teknologi, som solcellepanel for vannpumping, og retter seg også mot miljøsanering for å ta tak i og minske utfordringer i forbindelse med kloakkvann og fast avfall de fleste steder i Libanon.
  • Midler samlet inn i fasteaksjonen bidrar til at dette viktige arbeidet kan opprettholdes.

 

Tilbake